Θράκη-Καλαβρία: δυο τόποι, μια ιστορία

Για πρώτη φορά στην περιοχή μας, η μουσική της Θράκης, συναντά, τη μουσική της Καλαβρίας, με μια σειρά πολύ σημαντικών επιμορφωτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων μουσικού, διαπολιτιστικού και διαδραστικού χαρακτήρα, που θα πραγματοποιηθούν από τις 4 έως τις 6 Ιουνίου στο Διδυμότειχο και στη Ν. Ορεστιάδα.

Οι «Re Niliu» συναντούν την «Εβρίτικη Ζυγιά», για να ταξιδέψουν το κοινό της περιοχής στον λαϊκό πολιτισμό της Καλαβρίας και της Θράκης, στην κοινή τους λαογραφική και μουσικολογική διάσταση, στην αρχαία κληρονομιά, στο μεταβυζαντινό παρελθόν αλλά και στις νεότερες ιστορικές συγκυρίες της κρατικής αποξένωσης, που δημιούργησαν καταπληκτικές ομοιότητες στις πολιτιστικές πτυχές των δύο παραμεθόριων περιοχών της Κάτω Ιταλίας και της Ελλάδας.

Την αποστολή από την Καλαβρία αποτελούν 4 Μουσικοί και 15 Χορευτές.

Πρόγραμμα:

Κυριακή 4 Ιουνίου
Kάστρο Διδυμοτείχου, στις 9 το βράδυ:
Συναυλία των «Re Niliu», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Ευγενίδειου Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Διδυμοτείχου για το «Καλέ Παναΐρ» και σε συνεργασία με τον Εκπολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο Διδυμοτείχου «Τα Δίδυμα Τείχη».

Δευτέρα 5 Ιουνίου
Πολιτιστικό Καφενείο – Παντοπωλείο «Μπεντρεντίν» της Ν.Ορεστιάδας (πεζόδρομος Σεύθη Α6), στις 9 το βράδυ:
Κοινή συναυλία με τους «Re Niliu» και την «Εβρίτικη Ζυγιά».

Τρίτη 6 Ιουνίου
Θέατρο «Διόνυσος», στις 9 το βράδυ:
Επιμορφωτική εκδήλωση με θέμα «ΘΡΑΚΗ- ΚΑΛΑΒΡΙΑ: Δύο Τόποι, μια Ιστορία».
Μια διαπολιτιστική προσέγγιση στην Ιστορία, στη Γλώσσα, στη Θρησκεία και στον Λαϊκό Πολιτισμό των δύο λαών με εισηγητές τους:
Ettore Castagna (Ανθρωπολόγος – μουσικολόγος Universita Bergamo)
Δημήτρη Βραχιόλογλου (Εκπαιδευτικός – συγγραφέας – ερευνητής)
π. Χρυσόστομος Παπαδόπουλος (Αρχιμανδρίτης)
Καλλιόπη Δαρβούδη (Φιλόλογος του 1ου ΓΕΛ Ορεστιάδας)

Το συντονισμό θα έχει ο Νίκος Πατούνας.
Κατά τη διάρκειά της εκδήλωσης, πέρα από την ανάπτυξη της θεματολογίας, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει μια άνευ προηγουμένου ζωντανή αλληλοσυνδιαλεγόμενη μουσικοπολιτιστική γνώση με την «Εβρίτικη Ζυγιά» και τους «Re Niliu».

poster-final

Πείτε μας την γνώμη σας

* Το όνομα, το email και το σχόλιο είναι υποχρεωτικά.

Εισαγωγικό Σημείωμα

Στη Νέα Ορεστιάδα, από το 1988 λειτουργεί αδιάκοπα το Θεατρικό Εργαστήρι Ν. Ορεστιάδας που αρχικά δημιουργήθηκε από την Κινηματογραφική Λέσχη της πόλης και από το 1996 έως τον Απρίλιο του 2004 αποτελούσε τμήμα της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ν. Ορεστιάδας. Στη συνέχεια (τον Απρίλιο του 2004) οι άνθρωποι του Θεατρικού Εργαστηρίου Ν. Ορεστιάδας, προχώρησαν σε νέες δημιουργικές κινήσεις ιδρύοντας τον ΔΙΟΝΥΣΟ, που με τη νομική μορφή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας και έδρα την πόλη της Ν. Ορεστιάδας, αναπτύσσει την πρότυπη και πολύπλευρη δράση του στους τομείς της Τέχνης και του Πολιτισμού.

Ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ αποτελεί σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής, υπηρετώντας την ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση κυρίως μέσα από την εθελοντική πρωτοβουλία και προσφορά. Φυσικά το υπάρχον Θεατρικό Εργαστήρι της Ν. Ορεστιάδας αποτελεί το "θεμέλιο λίθο" στη δραστηριότητα του ΔΙΟΝΥΣΟΥ.

Αρχείο

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ…

Η νέα σελίδα του ΔΙΟΝΥΣΟΥ... Ενημερώνεται συνεχώς με νέα για τη δραστηριότητα και τις παραστάσεις. Σύντομα θα εμπλουτιστεί και με αρχειακό υλικό από την ιστορία του ΔΙΟΝΥΣΟΥ... Παλαιότερα θέματα στο... πρώην blog